אוסטאופורוזיס היא מחלה הגורמת לעצמות להיות דקות ושבריריות. מצב זה עלול להוביל לשברים בעצמות, בדרך כלל בירכיים, בעמוד השדרה ובפרק כף היד. לאורך החיים, העצמות מאבדות באופן טבעי חלק מהצפיפות שלהן, אך אוסטאופורוזיס היא החמרה בתהליך זה.
גורמים תורמים עשויים לכלול חוסר בהורמונים בקרב נשים, תזונה דלת סידן, חוסר פעילות גופנית, עישון ותרופות מסוימות. למרות שמחלה זו עלולה להיות משתקת, רוב האנשים יכולים להימנע ממנה לחלוטין באמצעות הקפדה על תזונה מאוזנת היטב, פעילות גופנית קבועה ושמירה על אורח חיים בריא.
טיפול תזונתי
טיפול תזונתי מכיר בכך שקבלת מספיק סידן בתזונה חשוב לטיפול ומניעת אוסטאופרוזיס. יחד עם זאת, הצרכים התזונתיים למצב זה מורכבים יותר מאשר צריכת סידן בלבד. מספר גורמים תזונתיים מסייעים או מעכבים את ספיגת הסידן ואצירתו.
ויטמין D, ויטמין K ומגנזיום הם בין החומרים המזינים התומכים בבריאות העצמות. מגנזיום חשוב ביותר לשמירת סידן בעצמות. כך שבעוד שחלב ומוצרי חלב אחרים מספקים שפע סידן לעצמות, הם בדרך כלל מספקים אף שומן רווי ורמות גבוהות של חלבון. לכן מטפלים תזונאים ממליצים בדרך כלל על קבלת סידן מירקות עלים ירוקים, ירקות ירוקים כהים וסוגים מסוימים של שעועית.
אכילת פירות וירקות וצריכת כמות מספקת של ויטמין D וסידן חיוניים במניעה וטיפול באוסטאופרוזיס. שמירה על עצמות בריאות לאורך כל החיים תלויה בקבלת מספיק ויטמינים ומינרלים מסוימים, כולל זרחן, מנגן, נחושת, אבץ, חומצה פולית והימנעות מנתרן, אלכוהול וקפאין.
מספר מקורות סידן טובים הנמוכים בחלבון ושומן הם:
- כוס בוק צ'וי מספקת 250 מיליגרם סידן
- כוס כרוב מספקת מאתיים מיליגרם סידן
- כוס ברוקולי מספקת 180 מיליגרם סידן
- חמש תאנים מיובשות מספקות 135 מיליגרם סידן
- שתי טורטיות תירס מספקות 120 מיליגרם סידן
- מוצרי חלב דלי שומן כגון חלב, יוגורט וגבינה
- סלמון
- טופו
- שקדים.
ההקצאה התזונתית המומלצת לסידן לנשים בגיל המעבר היא צריכת 1000-1200 מיליגרם ביום.
תוספי תזונה
אם אדם אינו מקבל מספיק סידן מתזונה בלבד, ניתן לקחת תוסף סידן, הזמין במספר סוגים. הרופא יכול להמליץ על הסוג המתאים באופן אישי:
סידן ציטראט – נספג בקלות.
סידן פחמה – יש לקחת אותו עם ארוחות או כוס מיץ תפוזים. תופעות הלוואי שלו הן גזים או עצירות.
סידן זרחה – נספג בקלות ואינו גורם לקלקול קיבה.
יש לקחת את תוספי הסידן במנות מחולקות במהלך היום, היות והגוף יכול לקלות רק חמש מאות מיליגרם סידן בכל פעם.
איזופלבונים מסויה – איזופלבונים הם פיטואסטרוגנים, כימיקלים צמחיים שמכילים חלק מהרכיבים באסטרוגן. היות ואסטרוגן מסייע בהגנה מפני אוטאופורוזיס, מדענים סבורים כי איזופלבונים מסייעים אף בעצירת איבוד מסת עצם. המקור הטוב ביותר לאיזופלבונים מסויה הוא צריכתם בתזונה באמצעות טופו, חלב סויה ופולי סויה.
חומצות שומן אומגה 3 – כגון אלו שנמצאות בשמן דגים. מספר מחקרים הוכיחו כי תוספי תזונה המכילים חומצות שומן חיוניות מסייעות בשמירת או הגדלת מסת עצם. חומצות שומן חיוניות מגדילות את כמות הסידן אותה הגוף סופג, מצמצמות את כמות איבוד הסידן בשתן, משפרות את חוזק העצמות ואת צמיחת העצם. מזונות עשירים בחומצות שומן חיוניות, כולל דגי מים קרים כגון סלמון, מסייעים להגברת כמות חומצות שומן חיוניות בתוזנה.
קרטנואידים – מחקרים מראים כי הם מגנים על צפיפות העצם בקרב גברים ונשים מבוגרים.
אבץ – מגרה יצירת עצם ומעכב את איבוד העצם.
מלטונין – מעורב בצמיחת עצם.
רפואת צמחים לאוסטאופורוזיס
מספר צמחי מרפא מועילים למניעה וטיפול באוסטאופורוזיס בשילוב עם תכנית תזונה ופעילות גופנית. הצמחים ניגשים לבעיה באופן שונה. חלק מהם מספקים סידן בתזונה, וחלק מהם מסדירים את שימוש הגוף בסידן ומעלים רמה מסוימת של הורמונים בגוף.
סיליקה – מומלצת להגברת ספיגת הסידן בגוף. כשצמח זה מיובש הוא יכול לשמש כתה, בצורת תמיסה או כמוסה. צמחי מרפא יעילים אחרים כוללים אספסת, קוהוש שחור וים פראי, בטטה פראית, ויטקס, ודונג קואי, שכולם נחשבים לפיטואסטרוגנים.
תלתן אדום – איזופלבונים המופקים מצמח זה מאטים איבוד מסת עצם בקרב נשים.
בצבוץ – מכיל סיליקון המחזק את העצם.
אצות ים – משמשות לטיפול בהפרעות שרירים ושלד, עשירות במינרלים ולכן נחשבות לטיפול משלים לאוסטאופורוזיס.
שיבולת שועל – מגבירה את רמות ההורמון המעוררות גדילת תאים.
פעילות גופנית
מסייעת במניעת איבוד עצם. למרות שמומלץ ביותר להתחיל להתאמן בגיל צעיר, כדי לסייע בבניית עצם, אף פעם אין זה מאוחר מידי להשיג את היתרונות הבריאותיים של פעילות גופנית. תרגילי נשיאת משקל, כגון הליכה והרמת משקולות, מגרים את העצמות לייצור יותר תאים, והאטת איבוד מסת עצם.
פעילות גופנית משפרת אף את שיווי המשקל, הגמישות, הכוח ותיאום השרירים. כך ניתן להפחית נפילות ושבירת עצמות הקשורים לאוסטאופורוזיס.
טיפולים אחרים לאוסטאופורוזיס
רפואה איורוודית – הטיפול מתמקד בשינויים תזונתיים, בשילוב עם טיפול בצמחי מרפא.
רפואה סינית – הטיפול כולל טיפול בצמחי מרפא, כולל דונג קואי, דיקור סיני וטאי צ'י.