מחלות לב הן המחלות שאחראיות לרוב מקרי המוות בעולם המערבי מדי שנה. ישנן מחלות לב רבות שבאות לידי ביטוי באופנים שונים ושנובעות מגורמים שונים אך המשותף לכולן הוא שבעטיין מתרחשת לקות מסוימת בפעילות התקינה של הלב ובעקבות זאת הגוף לא זוכה לקבל את חומרי ההזנה ואת החמצן שהוא זקוק לו לפעילות התקינה שלו. המשמעות היא שמחלות לב משפיעות מעבר ללב עצמו, על כל הגוף כולו.
מחלת לב כלילית
אחת ממחלות הלב השכיחות ביותר נקראת מחלת לב כלילית. מדובר על מחלה שבה מתרחשת היצרות של עורק אחד או מספר עורקים שתפקידם להוביל דם ללב. במקרים מסוימים ההיצרות יכולה להיות גם חסימה מלאה של העורק או העורקים. התהליך שבו החלל הפנימי של העורקים הולך ונהיה צר יותר בקוטרו נקרא טרשת עורקים.
מדובר על תהליך טבעי שמתחיל כבר בלידה אבל גורמים רבים יכולים להאיץ אותו כמו למשל עישון, גורמים גנטיים של נטייה לטרשת, תזונה עתירת שומנים רוויים, היעדר פעילות גופנית, מיעוט של צריכת ירקות ופירות ועוד.
הטיפול במחלת לב כלילית לפי הרפואה המערבית משתנה בהתאם למצב החולה. במקרי חירום ניתן יהיה להחדיר לעורק החסום סטנט מלאכותי על מנת להרחיבו ולהשאירו פתוח למעבר דם, במקרים אחרים ניתן יהיה לבצע מעקף של העורק החסום ולא אחת ניתן גם להשתמש בתרופות מסוימות כמו למשל ניטרוגליצרין על מנת להרחיב את העורקים הצרים.
הפרעות קצב שונות
הפרעות קצב לב הן הפרעות שבהן הדופק של החולים אינו סדיר. הן יכולות לבוא לידי ביטוי בדופק מהיר מאוד, איטי מאוד, בלתי סדיר ושילובים שונים שלהם. בהתאם לכך שישנם גורמים רבים שיכולים לגרום להפרעות קצב לב, כך גם ישנם טיפולים רבים שמיועדים לפתור את הבעיות האלו. עבור חלק מהבעיות ניתן להשתמש בקוצב לב חשמלי, עבור אחרות ניתן לטפל בתרופות בלבד ובמקרים אחרים די בשינוי תזונתי על מנת להביא לייצוב הקצב.
הרפואה אלטרנטיבית לטיפול במחלות לב
ראשית יש לציין כי במצבי חירום רפואיים ידה של הרפואה אלטרנטיבית קצרה מלהושיע. עם זאת, כטיפול תומך הטיפולים האלטרנטיביים בהחלט יכולים להועיל לחולים במחלות לב שונות. להלן מספר תחומי טיפול אלטרנטיביים והרלוונטיות שלהם לטיפול במחלות לב:
- נטורופתיה – הגישה הנטורופתית מתבססת במידה רבה על ההנחה כי ניתן לסייע לגוף להילחם בתחלואות השונות לו מסירים ממנו את המכשולים העומדים בינו לבין בריאותו השלמה. הקשר בין תזונה נכונה לבין מחלות לב הוכח פעם אחר פעם הן במישור המניעתי והן במישור הטיפולי. בעזרת טיפול נטורופתי אפשר להפחית את רמות הנתרן בתזונה, להפחית במשקל ולהרגיש בריאים ורעננים יותר באופן כללי.
- ויפסנה ומדיטציה – אחת ההנחיות החשובות ביותר שניתנות לחולי לב היא שלא יגיעו לרמה גבוהה של כעס ורוגז או באופן כללי שלא ייצאו משליטה מבחינה רגשית. בעזרת טכניקות שונות של מדיטציה ניתן להגיע לאיזון פנימי, להסתכלות שונה על העולם ועל החיים ובעקבות כך להימנע ממצבים רגשיים קיצוניים שעלולים לסכן את חיי המטופלים.
- דיקור סיני – אמנם טכניקת הדיקור הסינית לא הוכחה מעולם כיעילה בשיפור המצב הלבבי של החולים במחלות לב, אבל אין ספק שמטופלים רבים מדווחים על שיפור במצבם הכללי לאחר סדרת טיפולי דיקור. הדיקור הסיני משפר את החיוניות של החולים, מפחית כאבים, משפר את מצב הרוח ובאופן כללי לא נחשב מזיק.
היתרונות של טיפולים אלטרנטיביים בהקשר של מחלות לב
ראשית חשוב להבין שלא מדובר פה על תחרות. כבודם של הטיפולים המערביים הסטנדרטיים במקומו מונח ובשום פנים ואופן אין המלצה לזנוח אותם לטובת הטיפולים האלטרנטיביים. עם זאת מומלץ מאוד לשלב אותם אלה באלה. היתרונות של הטיפולים האלטרנטיביים כוללים את הבאים:
- גישה הוליסטית – הלב הוא לא איבר שעומד בפני עצמו אלא איבר שמייצג רגשות, תחושות ואירועי חיים.
- היעדר תופעות לוואי – בניגוד לרוב הטיפולים הקונבנציונאליים, הטיפולים האלטרנטיביים לרוב לא כרוכים בתופעות לוואי לא נעימות.
- פנייה לנפש – בניגוד לטיפולים המערביים שמתמקדים בטיפול בגוף ומזניחים את הנפש, הטיפולים האלטרנטיביים מייחסים חשיבות זהה לגוף ולנפש ודוגלים בכך שלא ניתן לרפא את האחד מבלי לרפא את האחר.