אנמיה היא הגדרת מטריה למגוון רחב ביותר של מחלות שלהן מאפיין משותף אחד – חוסר בתאי דם אדומים שתפקידם לשאת את ההמוגלובין או רמות נמוכות של המוגלובין בדם. ישנם שני סוגים מרכזיים של אנמיה שנבדלים זה מזה בהתאם למנגנון ההיווצרות של המחלה. הסוג הראשון הוא אנמיה שנובעת כתוצאה מייצור לקוי של תאי דם אדומים או המוגלובין, והסוג השני הוא אנמיה שנוצרת כתוצאה מאובדן דם או כתוצאה מהרס של כדוריות דם אדומות.
כל אחד מהסוגים עלול לגרום מצבים שונים שכוללים בין היתר בעיות במח העצם, חסר בברזל, מחלות גנטיות מסוימות, בעיות בכליות, הרס של כדוריות בעקבות בעיות טחול שונות ועוד.
מה הם התסמינים של אנמיה וכיצד מאבחנים אנמיה?
התסמינים של אנמיה אינם ספציפיים אך יכולים לכלול סימפטומים שונים ומגוונים כמו למשל כאבי ראש, קשיי ריכוז, עצבנות, בחילות, אובדן תיאבון, חולשה, תשישות, עייפות, סחרחורת, נשירת שיער ועוד.
האבחנה של המחלה נעשית על ידי בדיקת דם פשוטה שמבוצעת לאחר שהחולה מציג את התסמינים האופייניים. בין היתר מדובר על בדיקה של רמות ההמוגלובין בדם, בדיקה שמטרתה לקבוע את גודל כדוריות הדם האדומות, בדיקה של ריכוז כדוריות הדם האדומות בדם ועוד.
מה הוא הטיפול הקונבנציונאלי באנמיה לפי הרפואה המערבית?
הטיפול באנמיה לפי הרפואה המערבית משתנה מאוד בהתאם לגורם המחלה. כך למשל אם המחלה נוצרה בעקבות חסר בברזל, הטיפול יתמקד באספקה אותה של ברזל, והדבר נכון גם לגבי מצבים שבהם המחלה נוצרה בעקבות חסר של חומצה פולית או ויטמין B-12.
במקרים בהם מקור הבעיה היא בחוסר של הורמון שנקרא אריתרופויטין, הטיפול יתבסס ברובו על מתן של ההורמון האופן מלאכותי ובמקרים החמורים החולים יצרכו לעבור השתלת מח עצם.
בהתאם לכך ללא אבחון מדויק של הגורם למחלה, לא ניתן להגיש לחולה את הטיפול המתאים לו באופן ספציפי.
הגישה הנטורופתית לטיפול באנמיה
הטיפול הנטורופתי מתייחס בראש ובראשונה לשורש הבעיה, כלומר לטיפול בסיבה שהובילה להיווצרות האנמיה. בין היתר מדובר על תיקון החסרים התזונתיים ושיפור יכולת ספיגת חומרי המזון במערכת העיכול.
כמו כן במהלך הטיפול מושם דגש על שיפור תפקוד הכבד, העלאת רמת החומציות של הדם, תיקון צינור העיכול, שיפור איכות התזונה באופן כללי ועוד. כשיטת טיפול הוליסטית, הנטורופתיה לא מתמקדת רק בטיפול באנמיה עצמה אלא מתייחסת למגוון רחב של אספקטים שקשורים להופעתה. בעקבות כך מטופלים רבים מדווחים על שיפור בתחומי חיים נוספים כתוצאה מהטיפול הנטורופתי.
מעבר להתאמת התפריט ומעבר להנחיות התזונתיות המתאימות לכל מטופל באופן אישי, מנחה המטפל הנטורופתי את המטופל בקשר להרגלי חיים שונים שמטרתם לחזק את מערכת הדם ואת מערכות הגוף השונות באופן כללי. שוב, גם כאן מדובר על התאמה אינדיבידואלית של הנחיות לכל מטופל ומטופל.
הטיפול באנמיה לפי ההומאופתיה
בשיטת הטיפול ההומאופתית, המטפל בראש ובראשונה עורך שיחה ארוכה עם המטופל שבה הוא מנסה להבין מה הוא המקור של המחלה. בניגוד לשיטת הטיפול המערבית הטיפול ההומאופתי לא מתמקד בתיקון חסר התזונתי למשל או בטיפול ישיר בגורם שהוביל להיווצרות האנמיה.
בשיטת הטיפול ההומאופתית, נעשה ניסיון לטפל בגורם שהוביל לכך שהכשל במערכת הדם יופיע מלכתחילה. במהלך הטיפול המטפל רוקח עבור המטופל תכשיר שנקרא רמדי המיוצר מחומרים טבעיים בלבד, על מנת לסייע לו לחזור לאיזון פיזי ונפשי שבסופו של דבר יוביל להיעלמות התסמינים של המחלה.
כך למשל לפי ההומאופתיה כאשר אדם סובל מחוסר של ספיגת ברזל והמטפל נותן לו כמויות גבוהות של ברזל, הוא לא מסייע לו לשפר את יכולת הספיגה של הברזל, אלא למעשה רק תורם לחוסר יכולת הספיגה האופטימלית ולכן ישנה חשיבות לאבחן את הגורם שהוביל לתת הספיגה מלכתחילה ולטפל בו.
הערה חשובה לסיום
בנקודה זו חשוב לציין כי בכל מקרה שבו אדם פונה לשיטת טיפול אלטרנטיבית, אל לו להימנע משיטת הטיפול הקונבנציונאלית ובנוסף לכך ישנה חשיבות עליונה ליידע את הרופא המערבי על שיטת הטיפול הנוספת שבה מטופל החולה. אנמיה יכולה לפגוע באיכות החיים של החולים בצורה משמעותית ואף להגיע לכדי מצב מסכן חיים במקרים מסוימים ולפיכך אין להקל בה ראש.
אין ספק שמטופלים רבים חווים הקלה רבה בתסמינים מהם הם סובלים ואין ספק כי מגוון שיטות הטיפול האלטרנטיביות יכולות לסייע בצורה יוצאת מן הכלל לשיפור איכות החיים באופן כללי, אך חשוב שלא לבחור בשיטות הטיפול האלטרנטיביות תוך ביטול טכניקות הטיפול של הרפואה המערבית כליל.