שפע של טיפולים ותרופות לבחירה זמין לטיפול באלרגיות, אך אנשים שאינם מעוניינים ליטול תרופות בעלות תופעות לוואי, יכולים לקבל חלופה טבעית. מומחים מסכימים כי מספר אנשים יכולים לטפל באלרגיות שלהם עם תרופות טבעיות בלבד, בעוד שאחרים משתמשים בהן כהשלמה לטיפול תרופתי קונבנציונלי.
חומרים תמימים ובלתי מזיקים, עלולים לגרום להתפרצות אלרגיות, כתוצאה מתגובת יתר של מערכת החיסון לחומר הנתפס בשגגה כמזיק, כגון קשקשי בעלי חיים, מזונות מסוימים או אבקה. מספר תרופות טבעיות נגד אלרגיה, ומספר תוספי תזונה מסייעים באמצעות חסימת התגובות הכימיות הגורמות לתסמינים.
רוב התוספים מגיעים בכמוסות, טבליות או נוזלים, והם זמינים בבתי מרקחת או בחנויות מזון בריאות. ניתן להתייעץ עם רופא נטורופת, מרפא בצמחים או מומחה אחר בבריאות אינטגרטיבית.
הטיפולים האלטרנטיביים לאלרגיות
קוורצטין – נמצא ביין ופירות וירקות רבים. הוא עובד כמייצב תא, ומסייע לחסימת שחרור היסטמין שגורם לדלקת. צמח זה הוא המקבילה הצמחית לנתרן הניתן כתרסיסים לאף, והראיות על יכולת הריפוי שלו מבטיחות תוצאות טובות. הוא יעיל ונסבל היטב, ועובד באופן של מניעה.
סרפד צורב – משמש לעיתים קרובות כטיפול באלרגיה. הוא מכיל קרוטן, ויטמין K, וקוורצטין. שימוש בצמח זה לאחר הסימן הראשון של תסמינים אלרגיים מסייע להקלה. יש להקפיד לבחור תמציות של עלי סרפד צורב, ולא את השורש, המשמש לטיפול בבעיות ערמונית.
ברומלין – מסייע בהפחתת נפיחות באף ודילול ליחה, ומקל על הנשימה. הוא שימושי במיוחד כאשר הוא מתווסף לטיפול תרופתי לדלקות בסינוסים.
שילוב תוספים – מספר תרופות אלרגיות טבעיות מכילות תערובת תמציות צמחיות. השילוב מורכב מסמבוק, חומעה, רבנה ושורש ערבז. הטיפול אפקטיבי ונסבל היטב, במיוחד למצבי סינוסיטיס כרוני, אשר נגרם כתוצאה מאלרגיות. בנוסף, הוא מטפל בתסמיני דלקת סימפונות. ניתן להשתמש גם בתוספי מזון רבים אחרים לטיפול באלרגיות, כולל אכינצאה, תמציות זרעי ענבים, תמצית קליפת עץ אורן, ויטמין C, דבש, ציפורן חתול וספירולינה.
פרוביוטיקה – יעיל לטיפול באלרגיות למזון.
יש להיזהר במיוחד מתפוז מר הנמכר לעיתים כחומר טבעי נגד גודש. הוא מכיל תרכובות זהות לחומרים טבעיים אחרים, אך עלול להיות בעל תופעות לוואי חמורות, הכוללות סיכון מוגבר ללחץ דם גבוה, בעיות לב ושבץ.
תוספים צמחיים ותזונתיים אינם החלופה היחידה לתרופות נגד אלרגיה. קיימות מספר שיטות אחרות לטיפול או מניעת אלרגיות.
שטיפת מעברי האף
זה אולי נראה מוזר, אך שטיפת מעברי האף עם מי מלח מסייעת לתסמיני האלרגיה. ניתן להשתמש במים ומלח טבעיים או לצרוך תכשירים מורכבים יותר. "מתכון" לטיפול במי מלח הוא ערבוב ליטר מים עם שניים עד שלוש כפיות של מלח ים וכפית אחת של סודה לשתיה ולאחסן אותם בטמפרטורת החדר בצנצנת או בקבוק מכוסה.
אין להשתמש במלח שולחן רגיל, בשל רכיבי היוד והתוספים האחרים שלו. שוטפים כל נחיר עם כחצי כוס מהנוזל, מספר פעמים ביום למצבים חמורים, או פעם ביום לצורך תחזוקה. על מנת להגביר את ההשפעה, מומלץ להוסיף מספר טיפות שמן אקליפטוס למי המלח. האקליפטוס מכווץ את כלי הדם ומפחית את הדלקת.
בקרה סביבתית – הפחתת כמות האלרגנים בבית, במיוחד בחדר השינה. מומלץ לעטוף את המזרן בפלסטיק או חומר ואקום אחר, באופן קבוע, ולפעול בהתאם להמלצות אחרות של בקרה סביבתית.
אמצעי הגנה – אם אדם נמצא במקומות מאובקים, או עובד בגינה בעונת פריחת אבקה, עליו ללבוש מסיכה על הפה והאף, ולהרכיב משקפי מגן לעיניים, היות ואלרגנים רבים חודרים לגוף דרך העיניים.
דיקור סיני – אנשים רבים הסובלים מנזלת אלרגית פונים לקבלת טיפול בדיקור להקלה והפחתת התסמינים. טיפול זה יעיל באופן משמעותי בהשוואה לטיפול סטנדרטי.
שימוש בטוח בטיפולים טבעיים לאלרגיות
כשזה מגיע לבטיחות השימוש בתוספים טבעיים נגד אלרגיה, יש להקפיד על מספר היבטים:
באופן כללי, תוספים טבעיים בטוחים באופן סביר לטיפול באלרגיה, אך יש להתייעץ עם רופא לפני נטילתם, שכן, במצבים רפואיים יש להתאים את הטיפול התרופתי לטיפול הטבעי, לקבל ייעוץ רפואי למצב של הריון או הנקה, להתאים טיפול לילדים מתחת לגיל 18, ותמיד לפעול לפי עצת הרופא או הרוקח בנוע למינון, או לפחות להקפיד על הוראות התווית.
רבים מהצמחים המשמשים לטיפול באלרגיות, כגון אכיניצאה, הם "בני דודים" רחוקים של תסמיני פריחה. אז אם אדם סובל מאלרגיה המתבטאת בפריחה, מינון של תוספי תזונה יכול, גם אם באופן תיאורטי, להחמיר את התסמינים.
תכנית טיפול בתרופות טבעיות נגד אלרגיה
רוב האנשים אינם חושבים על האלרגיות שלהם, עד שהתסמינים מתלקחים. אך אם אדם סובל מאף נוטף, זיעה ועיניים דומעות לפני שהוא מקבל את הטיפול, זה עלול להיות מאוחר מידי. לכן חשוב תמיד להתמקד בטיפול מניעה.
בין אם אדם משתמש בתוסף טבעי נגד אלרגיה או בטיפול תרופתי, יש לתכנן אותו מראש. מומלץ להתחיל לקחת תרופה טבעית נגד אלרגיה, מספר שבועות לפני תחילת עונת הפריחה, או לפני ביקור במקומות מרובים בבעלי חיים או חיות מחמד. בדרך זו, ניתן למנוע את התגובה האלרגית.
הוספת הטיפול הטבעי מאפשרת נטילת מינון נמוך יותר של תרופות מרשם, והתוצאות זהות כמו בטיפול תרופתי בלבד. באמצעות דילול מינון הטיפול התרופתי, ניתן להקטין את תופעות הלוואי שלו.
אף אדם אינו צריך "לקרטע" בחיים עם תסמיני אלרגיה כרוניים. אין להתפשר על טיפולים שמבצעים רק חצי מהעבודה. יש להתייעץ עם רופא ולהרכיב תכנית טיפול, בין אם היא מסתמכת על תוספים או תרופות טבעיות, תרופות מרשם או שילוב של השניים, על מנת לקבל בסופו של דבר את ההקלה.