אקנה היא מחלת עור הכוללת דלקת של הבלוטות, האחראית לייצור תאי שומן. היא מתרחשת בדרך כלל על הפנים, הצוואר, החזה והגב. המצב מתחיל עם נוכחות עור שומני ותאי עור מתים, ועלול להתפתח לבליטות אדומות, נפוחות ומוגלתיות, הנקראים פצעונים.
במצב חמור יותר של אקנה, כאשר חודרים חיידקים לתוך הנקבוביות, נגעי אקנה עלולים להופיע אף כנקודות שחורות או ציסטות כואבות. תרופות וטיפולים אלטרנטיביים נחשבים כמועילים יותר מתרופות קונבנציונליות, בשל העדר תופעות לוואי.
שינוי התזונה
מספר מחקרים מראים קשר בין תזונה עשירה בפחמימות לבין מצב חמור של אקנה. לכן מומלץ להפחית צריכה גבוה של מזונות גליקמיים כגון מיצים ממותקים, משקאות מוגזים ממותקים, ממתקים, אורז לבן או פסטה לבנה, צ'יפס מטוגן, תפוחי אדמה אפויים, דגנים דלי סיבים, פיצה, צימוקים, תמרים, לחם לבן וסוכרים לבנים, והחלפתם במאכלים עם חלופות של שעועית, דגנים מלאים עשירים בסיבים, אגוזים, לחמים מדגנים מלאים, פירות וירקות, על מנת לנקות את העור מרעלים וזיהומים. מזונות בעלי עומס גליקמי גבוה, משפיעים על רמות הורמוני האינסולין בגוף וגורמים לגדילה דמויית אינסולין, המגבירה את ייצור הורמוני אנדרוגן, ועלולה לעורר התפתחות אקנה.
גמילה ממזונות מזיקים מתבצעת באופן של תוספי תזונה, תה ירוק, צום, שתיית מים, לימון או צריכת מזונות טבעיים שאינם מעובדים. תזונאים סבורים כי הצטברות רעלים בגוף גורמת לשורת בעיות בריאות שונות, וביניהם אקנה. הרעיון מאחורי ניקוי הרעלים מהגוף הוא סיוע לגוף להיפטר מהרעלים שהצטברו ממזון מעובד, כגון קפאין, על מנת לנקות את הגוף ולהביאו למצב בריא יותר.
צמצום צריכת החלב – מוצרי חלב קשורים עם אקנה. באופן טבעי, חלב מכיל אנדרוגנים והורמוני גדילה אשר עלולים לגרות התפתחות אקנה. קיימים תחליפים רבים למוצרים נטולי חלב כגון חלב אורז או חלב סויה. יש להקפיד לבחור מוצרים שאינם ממותקים, או להימנע מהם לחלוטין, היות ותוספת הסוכר בחלק ממוצרים אלו עלולה להשפיע לרעה על האקנה.
תרופות טבעיות לאקנה
חלק מהתרופות הטבעיות המשמשות בדרך כלל לטיפול באקנה הן:
אבץ – זהו מינרל טבעי המשמש כתרופה ביתית פופולארית נוספת לאקנה, ומחקרים מראים כי הוא מסייע לשיפור הדלקת. באופן כללי, יש להבטיח קבלת אספקה נאותה של ויטמינים ומינרלים החשובים לבריאות, ובמצב של אקנה, חשוב כפליים לצרוך אבץ.
ניתן לקחת מרכיב זה בבליעה או למריחה על העור. הוא מפחית אקנה דלקתית, אך אין לצרוך אותו במינונים גבוהים, שכן הוא עלול לגרום לקלקול קיבה ולהפחית את יעילות האנטיביוטיקה. ניתן לצרוך אבץ בתזונה הכוללת צדפות, שעועית, אגוזים, דגנים מלאים, דגני בוקר מועשרים, עוף, בשר בקר, בוטנים וקטניות. הוא זמין אף כתוסף תזונה.
תה ירוק – זהו משקה בריא עמוס בחומרים נוגדי חימצון. מספר מחקרים הראו כי שתיית תה ירוק, או מריחת תמצית שלו על העור הנגוע מהווה טיפול יעיל לאקנה במצב קל עד בינוני. הרפואה הסינית משתמשת בתה ירוק במשך מאות שנים כתרופה למחלות רבות, וביניהן אקנה, וגם כיום ניתן למצוא מוצרי טיפוח עור רבים המכילים תמצית תה ירוק.
שמן עץ התה – זוהי תרופה אלטרנטיבית פופולארית לאקנה המשמש בדרך כלל בטיפולי ארומתרפיה. הוא מדולל ויעיל למריחה על העור במצב של נגעי אקנה. מספר מחקרים הראו כי עוצמת חומר החיטוי שהוא מכיל הורגת את החיידקים האחראים לפצעונים. ניתן למצוא את שמן עץ התה ברוב חנויות המזון הטבעיות או בחנויות מזון בריאות. בנוסף, הוא משולב בחומרי ניקוי לעור, סבונים וקרמים.
צמחי מרפא
הצמחים היעילים למצב של אקנה הם:
דונג קואי – במחקר משנת 2003, מדענים גילו כי צמח מרפא סיני זה הוא בעל יתרונות לטיפול באקנה, בדומה לאנטיביוטיקה. אותו המחקר הראה כי גם לצמח השוש יש השפעה משמעותית בלחימה בפצעונים.
גוגואי – צמח המשמש בדרך כלל באיורוודה, הרפואה המסורתית של הודו. מחקר שפורסם בשנת 1994 מראה כי הוא מקל על אקנה, בעיקר בקרב אנשים בעלי עור שמן. נטילת תוסף זה מידי יום במשך שלושה חודשים, מוביל לירידה הדרגתית בנגעים.
ויטקס – מטפל באקנה באמצעות איזון רמות הורמונים, ומפחית את הפצעונים.
על מנת למנוע מהעור לפתח פצעונים, ניתן לטפל באופן עצמי באמצעות שטיפת העור עם תכשיר ניקוי עדין פעמיים ביום, להתקלח לאחר פעילות גופנית, ולהימנע מהנחת הידיים על הפנים.