ויטמין A הוא ויטמין מסיס בשומן. התזונה מורכבת משני סוגי ויטמין A: ויטמין A preformed, הנמצא במוצרים מהחי כגון בשר, דגים, עופות ומוצרי חלב, ופרו ויטמין A, הנמצא במזונות על בסיס צמחי, כגון פירות וירקות.
הסוג הנפוץ ביותר של פרו ויטמין A הוא הבטא קרוטן. ויטמין זה זמין אף בתוספי מזון, בדרך כלל בצורת אצטט או בצורת ויטמין A preformed, בטא קרוטן או שילוב של הצורה הראשונה של הויטמין, עם פרו ויטמין.
שימושי ויטמין A
ויטמין זה מסייע לשמירת עור בריא, בריאות השיניים, רקמות השלד והרקמות הרכות, קרום הריר והעור. הוא ידוע אף בשם רטינול, היות והוא מייצר פיגמנטים ברשתית העין, ומקדם ראייה טובה, במיוחד באור נמוך. בנוסף, הוא נחוץ לרבייה והנקה.
רטינול הוא צורה פעילה של ויטמין A. הוא נמצא בכבד בעלי חיים, חלב מלא ומספר מזונות מועשרים. קרוטנואידים הם פיגמנטים הנמצאים במזונות צמחיים אשר יכולים להפוך לצורה של ויטמין A. קיימים למעלה מחמש מאות קרוטנואידים ידועים. אחד מהם הוא בטא קרוטן.
בטא קרוטן הוא נוגד חמצון. נוגדי חמצון מגנים על תאים מפני נזק הנגרם על ידי חומרים הנקראים רדיקלים חופשיים, הגורמים למחלות כרוניות מסוימות ומשפיעים על תהליכי ההזדקנות. מקורות תזונתיים של קרוטנואידים כגון בטא קרוטן, מפחיתים את הסיכון לסרטן.
מקורות תזונתיים של בטא קרוטן כוללים פירות צהובים וכתומים כגון מלון, אשכולית אדומה ומשמשים, ירקות כגון גזר, דלעת, בטטה, וקישוא צהוב. מקורות תזונתיים אחרים של בטא קרוטן כוללים ברוקולי, תרד וירקות בעלי עלים ירוקים כהים. ככל שהצבע של הפרי או הירק אינטנסיבי יותר, כך גבוה יותר תוכן הבטא קרוטן. המקורות הצמחיים שלו נמצאים בשומן ונטולי כולסטרול.
ויטמין A לאקנה
ויטמין זה מסייע בשמירת רמת הלחות של העור, משפר את הגמישות שלו, מאיץ את קצב התחדשות התאים ומונע הזדקנות בטרם עת. השימוש הפופולארי ביותר שלו הוא טיפול בפצעי אקנה, היות והוא יוצר עור בריא, חדש וחלק. החומצה הרטינואית משתלבת עם חומצות גרעין התא ובכך משפיעה על יצירת החלבונים ועל תהליך ההתמיינות וההתחלקות שלו. כלומר, האפקט המתקבל הוא כמו פילינג.
תופעות לוואי
מחסור בכמות מספקת של ויטמין A מגביר את הסיכוי לסבול ממחלות זיהומיות ובעיות ראייה. יחד עם זאת, עודף ויטמין A עלול לגרום למחלות שונות לאדם הנוטל כמויות גדולות של ויטמין זה, ולמומים מולדים בתינוקות של נשים הרות שצורכות כמויות מוגברות של הויטמין.
התקף הרעלה מתרחש בדרך כלל כאשר אדם מבוגר צורך ויטמין A בכמות של למעלה מ-25,000 מיליגרם ביום. תינוקות וילדים רגישים יותר לויטמין זה, והם עלולים להיות חולים גם לאחר נטילת מינונים קטנים של הויטמין או מוצרים המכילים אותו כגון רטינול, שנמצא בקרמים לעור.
כמויות גדולות של בטא קרוטן אינן גורמות לבחילה. יחד עם זאת, הן עלולות להפוך את העור לצהוב או כתום. צבע העור ישוב לקדמותו ברגע שאדם יפחית את צריכת הבטא קרוטן.
המלצות למינונים
השיטה הטובה ביותר לקבל את המינון היומי הדרוש של ויטמינים חיוניים היא לאכול מגוון נרחב של פירות, ירקות, מוצרי חלב מועשרים, קטניות כגון שעועית יבשה, עדשים ודגנים מלאים.
הצריכה המומלצת הממוצעת לצריכת ויטמין A היא:
תינוקות
עד גיל חצי שנה – ארבע מאות מיקרוגרם ליום.
שבעה חודשים עד שנה – חמש מאות מיקרוגרם ליום.
ילדים
גיל שנה עד שלוש – שלוש מאות מיקרוגרם ליום.
גיל ארבע עד שמונה – ארבע מאות מיקרוגרם ליום.
גיל תשע עד 13 – שש מאות מיקרוגרם ליום.
בני נוער ומבוגרים
נערים בגילאי 14 ומעלה – תשע מאות מיקרוגרם ליום.
נערות בגילאי 14 ומעלה – שבע מאות מיקרוגרם ליום.
הכמות המומלצת של הויטמין תלויה בגיל ובמין. גורמים אחרים, כגון הריון ובריאות כללית חשובים אף הם. לכן יש להתייעץ עם הרופא לגבי המינון הטוב ביותר באופן אישי.