זעתר הוא צמח ממשפחת המנטה. זהו צמח ירוק עד ריחני, המסווג על ידי בוטנאים כשיח משנה או כ'אנטיביוטיקה של הטבע'. צמחי הזעתר השונים כוללים זעתר ענק או זעתר ערבה. מקור הצמח הוא באירופה ואסיה.
הרוקח ג'ון ג'רארד הביא את הצמח לאנגליה בשנת 1597, ועד מהרה הוא הפך לאטרקטיבי כמרכיב נוי בגנים רבים. זעתר אוהב שמש וכיום הוא צומח ברחבי פון אמריקה, על אדמת גיר ועל מדרונות יבשים וסלעיים בים התיכון.
לזעתר יש קנה שורש קצר וסיבי. הגבעול שלו עולה מהבסיס ומתחלק לצורה זקופה, מרובעת והסתעפות גבעולים אשר עשויים להגיע עד לגובה של שני מטרים. העלים הקטנים הפוכים, נטולי גבעולים ובצורת רומח, עם שערות דקות ושוליים חלקים.
טעם הצמח הוא מריר במקצת, והוא מניב פרחים צינוריים בעלי ארבעה אבקנים, המצויים בחיק העלים בחלק העליון של הגבעולים, לאורך צד אחד. הפרחים משנים את צבעם בין ורוד, סגול, כחול ולעיתים לבן, בהתאם לזן. הזעתר פורח מיוני עד אוקטובר ודבורים ופרפרים לבנים אוהבים את הפרחים שלו.
יתרונות
רוב תכונות המרפא של הזעתר מיוחסים לשמן האתרי המופק ממנו. ניתן לפזר שמן זעתר בחדר בו שוהה המטופל, על מנת לסייע בשליטה על החיידקים ולטהר את האווירה. הוא פועל כמרכיב הרגעה וניתן להשתמש בו לשם הרגעת חרדה וכמעורר עיכול.
שימוש כללי
הפרחים והעלים של הזעתר נחשבים כצמחי מרפא יקרים בעולם הרפואה. הוא מכיל מספר מאפיינים מיקרוביאליים ואנטי דלקתיים, ומשמש במיוחד בסיוע למערכת החיסונית להילחם בזיהומים, הצטננויות ובעיות בדרכי הנשימה.
זעתר נלקח כחומר עירוי חמים הנועד לכייח את הגרון ומסייע לסילוק ליחה וגודש הריאות. לעיתים קרובות הוא מומלץ לטיפול בסינוסים ובנזלת אלרגית. צמח זה מועיל אף לטיפול בוירוס של פצעים קרים, והרפס סימפלקס. עירוי הצמח משמש להקלת מצוקת אסטמה, והוא פועל כמקדם זיעה. הוא מסייע להורדת חום וסילוק רעלים דרך העור. בנוסף, משמש זעתר כסיוע לעיכול, הקלה על גזים והרגעת מערכת העיכול. הוא גם מרגיע חרדה ומשמש בנוסחאות צמחים למערכת העיכול ומערכת הנשימה של ילדים.
לשימוש חיצוני, ניתן להשתמש בזעתר לשטיפת עור, ריפוי כוויות והקלת דלקות עור. העלים הכתושים הטריים של הצמח משפרים את ריפוי הפצעים, ומקלים על אי נוחות נשיכות ועקיצות חרקים. כאשר הוא מיושם לשטיפת שיער,זעתר מסייע במיגור כינים. ניתן להכין תמציות זעתר להוספה לתה או כתוסף אמבטיה לשם הקלה על כאבי שרירים ודלקת פרקים. האדים החמים של נוזל רותח מהביל של זעתר מקל אף על כאבי אוזניים ודלקות אוזניים.
מינונים ושימושים
באופן קלאסי תמצית הצמח ניתנת להכנה בתה, אך הוא זמין אף ככמוסה או כתמצית לבליעה. ניתן לחלוט זעתר בתה בכלי סגור ולשמור את בקבוק התמיסה סגור היטב על מנת למנוע מהשמן האתרי מלהתאדות. ניתן לדלל את השמן ולהשתמש בו באופן חיצוני על העור או בתפזורת בחדר.