טרשת נפוצה היא מחלה נוירולוגית מתקדמת שפוגעת בתפקוד התקין של תאי המוח. במחלה זו, נגרם נזק למעטפת השומנית שעוטפת את סיבי העצבים במערכת העצבים המרכזית שנקראת מיאלין. הנזק נגרם בעקבות תקיפת המיאלין על ידי תאי מערכת החיסון האנושית שמזהים את החומר החשוב כגורם זר שיש למגר אותו. המחלה יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים ולמעשה כיום מבחינים בין ארבע צורות שונות של המחלה לפי האופי של המחלה ממנה סובל החולה באופן ספציפי.
כך למשל טרשת נפוצה התקפית הפוגתית, באה לידי ביטוי בהתקפים שביניהם יכולות להיות תקופות של עשרות שנים ללא התקף ואילו טרשת נפוצה מתקדמת ראשונית, היא מחלה שבה התסמינים קבועים ללא הפוגות אך הולכים ונהיים חמורים יותר עם הזמן.
מה הם התסמינים של טרשת נפוצה?
מאחר והמחלה פוגעת במערכת העצבים המרכזית, הרי שהתסמינים שלה משפיעים על כל מערכות הגוף כולן אך הפגיעה המוכרת ביותר של המחלה היא הפגיעה המוטורית. אצל החולים בטרשת נפוצה התנועה של הגוף הולכת ונהיית קשה יותר עם השנים ובמקרים רבים החולים סובלים בסופו של דבר מנכות צמיתה.
בנוסף לכך, מערכת הראייה עשויה להיפגע כתוצאה מהמחלה כשבמקרים מסוימים הבעיה יכולה להיות טשטוש של הראייה ובמקרים אחרים החולים אף עלולים לסבול מעיוורון בשתי העיניים.
תסמינים נוספים יכולים לכלול בעיות מגוונות בתפקוד המיני, בעיות שונות במערכת העיכול, התפתחות של מחלות נפש, דיכאון, כאבים, עקצוצים בעור, אובדן תחושה באיברים מסוימים ועוד.
מהו הטיפול המערבי המקובל לחולים בטרשת נפוצה?
חשוב לציין ראשית כי טרשת נפוצה נחשבת כיום למחלה חשוכת מרפא וכי כל הטיפולים המוצעים לחולים, מיועדים להאט את קצב ההתקדמות של המחלה ולהביא להקלה בחומרת התסמינים בלבד. כך למשל, במקרים של התקף חריף במיוחד ייתכן כי החולים יקבלו סטרואידים על מנת לעצור את ההתקף ובנוסף לכך באופן שגרתי, ייתכן שיינתנו להם תרופות לדיכוי מערכת החיסון.
בנוסף לכך הרפואה הקונבנציונאלית מציעה לחולים מערך שלם של טיפולים שתפקידם למנוע את ההידרדרות, כשבעיקר מדובר על טיפולי פיזיותרפיה לחיזוק השרירים של הגוף, טיפולים מתחום קלינאות התקשורת לשמירה על יכולת הדיבור והתקשורת עם הסביבה, טיפולים פסיכולוגים ופסיכיאטריים שמטרתם לסייע לחולים להתמודד עם המצוקות הנפשיות האופייניות למחלה ועוד.
נטורופתיה לטיפול בחולים שסובלים מטרשת נפוצה
הגישה הנטורופתית דוגלת בכך שגוף האדם יכול להתמודד עם כל מחלה שהיא לו רק תינתן בידו האפשרות. על מנת לתת לו את האפשרות להילחם במחלות השונות ישנו צורך לסלק את הגורמים המפריעים לו במלחמה, כמו למשל מוצרי מזון מסוימים, הימנעות מפעילות גופנית, מזהמים שונים ועוד. שיטת הטיפול הנטורופתית מתבססת במידה רבה על הנחיות תזונתיות מגונות שתפקידן להמריץ את פעילות המערכת החיסונית ולסייע לגוף להגיע לאיזון שאבד לו.
במסגרת הטיפול הנטורופתי, המטפל מתאים לחולה את התפריט התזונתי המתאים לו באופן אישי בהתאם לסיפורו האישי, ובהתאם לתסמינים עליהם הוא מדווח. חשוב מאוד לציין כי על אף שהשיטה הנטורופתית לא מצליחה להביא להחלמה מן המחלה, הרי שהיא בהחלט משפרת את בריאותם הכללית של החולים ואף את מצב רוחם וזאת לפי דיווחי מטופלים רבים.
טרשת נפוצה לפי הרפואה הסינית
לפי הרפואה הסינית, ישנם ארבעה גורמים שיכולים להביא להתפרצות של המחלה. הגורם הראשון, הוא חדירה של לחות ורוח חיצונית לגוף שמתחילות להשפיע על הגוף מכיוון הרגליים כלפי מעלה, דיאטה לא מאוזנת ולא בריאה שמחלישה את הטחול, יחסי מין מוגברים שמובילים להיחלשות של הכבד והכליות או חולשה של הצ'י בלב בעקבות שוק או הלם.
לפי הרפואה הסינית, התסמינים המוקדמים של המחלה משקפים את החדירה של הלחות (חוסר תחושה בגפיים, תחושת כבדות) ובהתאם להתקדמות של המחלה, ניתן לפי התסמינים אותם מציג החולה לאפיין את סוג הפגיעה במערכות הגוף ואת מקור החסימה האנרגטית.
למרות שגם הרפואה הסינית בדומה לכל טכניקות הטיפול האלטרנטיביות או הקונבנציונאליות לא באמת יכולה למנוע את המחלה או לעצור אותה כליל, בכוחה של הרפואה הסינית להביא להקלה במידת החומרה של התסמינים האופייניים בדגש על מידת החומרה של הכאב או חוסר התחושה.
למעשה רופאים מערביים רבים ממליצים למטופלים שלהם שחולים בטרשת נפוצה, לגשת במקביל לקבלת טיפול ממומחה לרפואה סינית. בנוסף לדיקור הסיני הטיפול לפי הרפואה הסינית כולל הנחיות תזונתיות מסוימות, שימוש בצמחי מרפא ועוד.