כתף קפואה היא הרבה יותר מנוקשות של האזור. זה מצב מתיש שעלול, בחוסר טיפול מתאים, לפגוע באופן משמעותי בפעילות היום יומית. מצב שכזה בדרך כלל יתפתח בהדרגה ויחמיר עם הזמן כשההרגשה היא של כאב, נוקשות וטווח תנועה מוגבל של מפרק הכתף. לרוב, התופעה תתפתח בכתף אחת בלבד אך יתכנו מקרים בהם היא תופיע בשתי הכתפיים.
מפרק הכתף בנוי מכדור ושקע כשהוא מורכב משלוש עצמות: עצם הזרוע העליונה (הומרוס), השכמה ועצם הבריח. מסביב למפרק ישנה שכבה של רקמה ככה המכונה גם ״קפסולת הכתף״. במקרה של כתף שהיא קפואה הקפסולה מתעבה, מתהדקת סביב המפרק וגורמת למגבלה בתנועה (ולכאב).
שלושת שלבי התפתחות כתף קפואה
אפשר להסתכל על התפתחות התופעה בחלוקה לשלושה שלבים. השלב הראשון הוא השלב הכואב ביותר כשבו מתחילים להופיע כאבים שהולכים וגוברים בהדרגה. במקביל, התנועות הופכות להיות נוקשות יותר וקשה להזיז את אזור הכתף. בשלב השני התחושה היא של נוקשות שהולכת ומתגברת כשיכול להיות שהכאב יפחת מעט לעומת תחילת הדרך. הנוקשות מובילה למגבלה בפעילות ובעיקר בתנועות של הרמת היד והבאתה אל מאחורי הגב.
בשלב השלישי מתחיל שיפור הדרגתי של טווח התנועה. זהו שלב ההתאוששות והגעה אליו תהיה לרוב לאחר הגעה לרופא ותחילת הטיפול בבעיה. הכאב גם כן צפוי לפחות עד להיעלמות מוחלטת והתנועה הופכת לקלה יותר ובהדרגה אפשר לחזור לפעילות רגילה. כדי להגיע לשלב זה יש צורך ברופא אורתופד המביא ניסיון קליני ומומחיות ספציפית בתחום זה.
תסמינים ואבחון
ככל שנקדים לטפל בכתף הקפואה כך ייטב. המטרה היא למנוע את הכאב, להגדיל את טווח התנועה ולהנחות את המטופל בפעילות אשר תוכל למנוע את חזרת המקרה. לשם כך יש להכיר את התסמינים הנפוצים כשאלו כוללים:
- כאבים מתמשכים בכתף שלרוב מחמירים בשעות הלילה
- קושי בביצוע פעולות שגרתיות כמו התלבשות ורחצה
- מגבלה חמורה של תנועת הכתף כולל בהרמת היד והבאתה לאחור
על מנת לאבחן כתף קפואה יש צורך בבדיקה גופנית כאשר לעתים הרופא יבחר לשלוח את המטופל לבדיקת MRI או צילום רנטגן וזאת כדי לשלול גורמים פוטנציאליים אחרים אשר עשויים להוביל לכאבים ולנוקשות. ברגע שהתבצע אבחון מקצועי אפשר לקבוע את פרוטוקול הטיפול, לנהל את הכאב ולהנחות את המטופל בפעילות עתידית.
כתף קפואה – אפשרויות הטיפול
ישנם מספר אספקטים שיש להתייחס אליהם בטיפול בכתף שהיא קפואה: הכאב, הרחבת התנועה ומניעת הישנות הבעיה. יש לטפל בשלושת התחומים הללו וזאת כדי להחזיר למטופל את איכות חייו, את היכולת לבצע פעולות יום יומיות ולעזור לו להמשיך לטפל בעצמו לאורך זמן.
הפחתת כאב
כל מטופל חש רמת כאב שונה וזאת בהתאם לחומרת המצב ובהתאם לתחושה האישית שלו. הפחתת כאב תתבצע לרוב באמצעות תרופות נוגדות דלקת אשר אינן מכילות סטרואידים. במקרים מסוימים הדרך הנכונה לטיפול תהיה באמצעות זריקה לאזור אשר תקל גם על הנוקשות וגם על הכאב.
הרחבת התנועה
ישנן מספר דרכים להבטיח את הגדלת התנועה כשאחת מהן היא פיזיותרפיה. המטופל יקבל תרגילים שיעזרו לו עם הזמן לשפר את הניידות ולחזק את האזור בלי לגרום לנוקשות. גם זריקה מקומית יכולה להקל באופן זמני ומכאן לאפשר תנועתיות שתעזור להגדיל את מרחב התנועה. במקרים חמורים הפתרון יהיה ניתוחי.
מניעה
פיזיותרפיה ותרגילים ייתנו למטופל את הכוח למנוע את חזרתה של הכתף הקפואה. הבנת הגורמים המובילים למגבלה והאפשרות למנוע אותה מאפשרים לחזור לשגרה ללא חשש. במרפאתו של דר׳ לי יערי מלווים כל מטופל משחרור כתף קפואה ועד פיזיותרפיה ומתן תרגילים לחיזוק האזור ומניעת בעיות עתידיות.