נפחת (אמפיזמה) היא סוג של מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD). המצב מאופיין בנזק לשקי האוויר של הריאות, המגביל את זרימת האוויר בעת הנשימה. בשל מגבלה זו בזרימת האוויר, חולי נפחת בדרך כלל אינם מסוגלים לספק חמצן למערכות הגופניות שלהם על מנת לתפקד כראוי.
עישון סיגריות הוא הגורם הנפוץ ביותר לאמפיזמה. חומרים כימיים הנמצאים בסיגריות תוקפים את שקי האוויר ואת הסיבים שתומכים בהם.
זיהום אוויר, בבית ובחוץ, וחשיפה לאדים כימיים, חומרים מגרים ועישון פסיבי עלולים אף הם להגביר את הסיכון למחלה זו. במספר קטן של מקרים, נפחת עלולה לנבוע כתוצאה ממחסור תורשתי בחלבון המגן על מבנים מסוימים בריאות. אם המחלה אינה מטופלת כראויה, היא עלולה להגביר חומרת מצבים כרוניים אחרים כגון סוכרת ואי ספיקת לב.
רפואה אלטרנטיבית לטיפול באמפיזמה
רפואה אלטרנטיבית זכתה להכרה נרחבת בסיועה להתמודדות עם מחלות רבות. יעילות גישה זו היא טיפולים ששאינם נושאים תופעות לוואי. והטיפולים כוללים שמנים אתריים, צמחי מרפא, תזונה, שינויים באורח החיים וצריכת תוספים.
תוספי תזונה לטיפול בנפחת
שני התוספים העיקריים המראים הבטחה בטיפול במחלה זו הם:
קואנזים Q10 – מחקר שבחן את השפעות תוסף זה על התפקוד הריאתי מצא כי צריכת התוסף במשך חודשיים מעניקה יתרון לחולי מחלת ריאות כרוניות.
כורכומין – במחקר שפורסם בשנת 2009, נמצא כי כורכום, תרכובת אנטי דלקתית הזמין בתבלין כורכום, מחליש את התפתחות אמפיזמה.
שינויים באורח החיים
שינויים אלו כוללים הקפדה על פעילות גופנית סדירה; תזונה מאוזנת; הימנעות מזיהומים בדרכי הנשימה, באמצעות שטיפת הידיים לעיתים קרובות וחיזוק המערכת החיסונית; גם תרגילי נשימה משפרים את תפקוד מערכת הנשימה.
תזונה
חשובה במיוחד לטיפול בנפחת וצריכה לכלול פירות ים, משקאות ירוקים ומיץ גזר. ויטמין E, ויטמין C, בטא קרוטן, ויטמינים מקבוצת B ונוגדי חמצון אחרים נחשבים לתוספים יעילים. יש להימנע מבשר אדום, קפאין ומוצרי חלב.
פעילות גופנית
מפחיתה באופן משמעותי את תסמיני אמפיזמה. שחייה או הליכה מביאה לתוצאות טובות. יוגה היא אפשרות נוספת המלמדת טכניקות נשימה מבוקרות.
איזון רגשי
שינויי החיים הנגרמים על ידי המחלה ותסמיניה עשויים לגרום למספר רגשות קשים. צער, כעס, חרדה ודיכאון הם תגובות נורמליות למחלה כרונית. יחד עם זאת, עדיין חשוב לדעת כיצד להתמודד עם תחושות אלו. רופאים ממליצים להמשיך בביצוע פעילויות מהנות, לשמור על מגעים חברתיים, ולצאת לטיולים תכופים בחוץ.
הפחתת מתחים
מתח עלול להחריף את תסמיני מחלת הנפחת, ולכן חשוב למתן את רמות הלחץ בחיים. ניתן לעבוד על הפחתת גורמי הלחץ באמצעות אימון לחיים רגועים ונינוחים. מומלץ להקפיד מידי יום על הפסקות להירגעות מבחינה פיסית ונפשית, באמצעות נמנום, האזנה למוסיקה מרגיעה, קריאה במקום שקט או פעילות מהנה ומרגיעה.
צמחי מרפא לטיפול בנפחת
צמחי מרפא מסייעים בריפוי, הרגעה והגנה על הריאות. ג'ינסנג, ליקוריץ, שום, אניס וחילבה מתאימים לטיפול בנפחת. אמבטיית אדים מרגיעה המכילה שמנים אתריים מביאה לתוצאות טובות. השמנים המומלצים הם אקליפטוס, בזיליקום, זעתר ותימין.