במקרים בהם ננקטים כל הצעדים למניעת או הקלת צרבת, כגון הימנעות ממאכלים עתירי שומן או חריפים, והרמת ראש המיטה, אך הצרבת פשוט אינה נעלמת, ולפני שמתחילים אריזה חדשה של נוגדי חומצה, יש לנקוט בצעד אחד נוסף חשוב: להפסיק לעשן.
מחקר גדול מצא שמעשנים סובלים יותר מצרבת, מצב שגורם לחומצה מהבטן לדלוף כלפי מעלה אל הוושט, הצינור דרכו עובר האוכל. התסמינים הם בעיקר תחושה בוערת בחזה. עישון קושר אף להרגלים אחרים כגון שתיית קפה או אלכוהול, המחמירים צרבת, אך גם עישון לבדו עלול לגרום לחוסר הנוחות.
עישון: הקשר לצרבת
ניקוטין, חלק משמעותי מהטבק, מרגיע את טבעת שריר הוושט התחתון שמחזיק את החומצה בבטן, לשם היא שייכת. כאשר הטבעת נרגעת, חומצה עשויה לטפטף ולגרום לתחושת צריבה.
עישון יכול גם לגרום לפה לייצר פחות רוק, מה שעשוי להגביר את תסמיני הצרבת ולהוביל לריפלוקס, מצב בו חומצה חודרת לחלק התחתון של הוושט. סיגריות עשויות אף להקשות על הגוף להפוך חומר המסייע להגנה מפני חומצה בקיבה.
גם השיעול אינו תורם למצב, ומחמיר את תסמיני הריפלוקס בשל הלחץ הגובר על הבטן. לחץ זה שולח את החומצה כלפי מעלה.
טבק לעיסה, מסטיק ניקוטין ומדבקות
טבק לעיסה מחמיר יותר צרבת, בשל הניקוטין המשתחרר באופן קבוע. מסטיק ניקוטין ומדבקות בטוחים יותר לבריאות הכללית מאשר טבק לעיסה או עישון טבק, והם נוטים פחות לגרום לצרבת.
מסטיק עשוי להיות בעל השפעה חיובית, ומסטיק ניקוטין הוא בחירה טובה יותר מאשר עישון סיגריות. מחקר קטן לא מצא עלייה בסיכון לצרבת בקרב אנשים שהשתמשו במסטיק ניקוטין.
סיבות טובות להפסיק לעשן
מומלץ לאנשים הסובלים מצרבת להפסיק לעשן, במיוחד בהתחשב בסיכונים הבריאותיים הידועים האחרים של עישון.
במצב של משקל עודף, מומלץ ביותר להפחית מספר קילוגרמים. מחקר חדש שנערך בקרב מעשנים עם תסמינים חומציים חמורים מצא כי הפסקת עישון סייעה רק למשתתפי המחקר שלא סבלו מעודף משקל. אם מדד מסת הגוף (BMI) נמצא מחוץ לטווח הבריא, הפסקת עישון אינה מספיקה.
אורח חיים בריא
הפסקת עישון מובילה להרגלים בריאים יותר, הכוללים תזונה מאוזנת והגבלת כמות האלכוהול. הרגלים אלו מסייעים להקלת תסמיני צרבת, ולמרות שהם נשמעים פשוטים, ההבדל הוא משמעותי.
מחקרים הראו שלמעשנים יש ירידה בתפקוד העיכול במהלך עישון, ומצב זה עלול לגרום לתהליך העיכול להיות פחות יעיל, היות ולבטן דרוש זמן רב יותר על מנת להתרוקן.