קואנזים Q10, חומר מזין כמו ויטמינים, מיוצר בגוף באופן טבעי ומהווה מרכיב מפתח בייצור אנרגיה והגנה נוגדת חמצון. לרוב האנשים אין כמות מספקת של חומר זה. רמות נמוכות של ויטמינים מקבוצת B ומינרלים, הנחוצים לסינתזה של קונאזים Q10 הן רק סיבה אחת לרמות הנמוכות.
סיבה נוספת היא גידול בביקוש לקואנזים Q10 לשם נטרול רעלים סביבתיים ורדיקליים חופשיים שנוצרים במהלך פעילות גופנית נמרצת. שימוש בתרופות הסטטינים לטיפול בכולסטרול גבוה, מכלה יותר את רמות חומר זה. בנוסף, הרמות הטבעיות של התוסף צונחות עם הגיל ומצב זה תורם למספר מצבים ניווניים כרוניים כולל מחלות לב, סרטן, הפרעות במערכת החיסונית, מחלות חניכיים, ניוון שרירים, ובעיות פוריות.
בריאות הלב
קרדיולוגים סבורים כי לב כושל הוא "לב הרעב לאנרגיה". בדיקת דגימות שריר לב, שניטלה ממטופלים עם אי ספיקת לב, חשפה רמות נמוכות מאוד של אדנוזין טריפוספט (ATP), החומר עתיר האנרגיה של חילוף חומרים תאיים. תוספת קואנזים Q10, גורם מרכזי בייצור ATP בקרב מטופלים עם אי ספיקת לב סופנית, היא חיונית.
מחלות לב אחרות המפיקות תועלת מתוסף זה הן תעוקת חזה, הפרעות קצב, לחץ דם גבוה, מחלות שריר לב, צניחת המסתם המיטרלי, והחלמה מניתוח לב. רופאים העוסקים ברפואה משלימה כוללים לעיתים קרובות תוספי קואנזים Q10 להגברת האנרגיה ללב, בשילוב עם טיפול רפואי רגיל.
סרטן
דוקטור קרל פולקרד קבע את המבנה הכימי של קו אנזים Q10 בשנת 1958. הוא ועמיתיו מצאו כי חולי סרטן סובלים מרמות נמוכות ביותר של חומר זה בהשוואה לאנשים רגילים. הם ייחסו זאת לביוסינתזה המספקת של קואנזים Q10 וארבעת הבסיסים המרכיבים את ה-DNA. זה מוביל לאנרגיה תאית המספיקה להגנה מפני התפתחות סרטן, וחוסר היכולת לטפל במוטציות DNA אשר מובילות לסרטן.
בנוסף, מדענים הוכיחו כי ליקויים של חומצה פולית, ניאצין, ויטמיני E, C, B12, B6 ומינרלי ברזל ואבץ, גורמים נזק ל-DNA, שעלול לגרום לסרטן ומחלות ניווניות. באופן פרדוקסלי, רבים מחומרים מזינים אלו נדרשים אף לסינתזה של קואנזים Q10. גם הטיפולים בסרטן עצמו עלולים להקשות על ריקון עתודות תוסף זה.
הפרעות חיסוניות
תוספי קואנזים Q10, לבד או בשילוב עם ויטמין B6, הוכחו כמשפיעים על פעילות תאי מערכת החיסון. יכולת חיסונית משופרת חשובה במאבק נגד הסרטן, HIV והפטיטיס B.
מחלות ניווניות
קואנזים Q10 משמעותי למחלות כגון ניוון שרירים, פרקינסון ומחלת הנטינגטון ואטקסיה, הכרוכות גם בייצור אנרגיה לקויה או נזק חמצוני מוגזם.
מחלת חניכיים
מאמצע שנות השבעים, מטופלים עם מחלות חניכיים נהנו מטיפול בקואנזים Q10, שניתן להם באופן ישיר לרקמת החניכיים, או נלקח באופן פנימי. תאי רקמת החניכיים רגישים במיוחד לגירעונות אנרגיה.
השלמת קואנזים Q10
למרות שמזונות כגון ברוקולי, ירקות בעלי עלים ירוקים כהים, אגוזים, דגים, פירות ים, עוף ובשר בקר הם מקורות טובים של קואנזים Q10, הם מספקים רק כשניים עד חמישה מיליגרמים של התוסף בצריכה יומית, כמות שאינה מספיקה לקיים רמה מספקת של קואנזים Q10 בדם.
התוסף היעיל ביותר הוא כמוסות רכות המכילות ג'לטין קואנזים Q10. כמוסות ג'לטין יבשות המכילות אבקה הן פחות זמינות ביולוגיות, היות ואינן משולבות עם שומן כמו בצורת כמוסה. יש לצרוך תמיד את התוסף עם מעט שומן או להשתמש בכמוסות אשר הוכחות כזמינות ביולוגיות שנחשבות יותר בספיגה.
מינונים יומיים טיפוסיים
המינונים לצריכת קואנזים Q10 המומלצים הם:
- שלושים עד מאה מיליגרם בבריאות כללית
- שישים עד 160 מיליגרם לבעלי היסטוריה משפחתית של בעיות לב
- מאה עד מאתיים מיליגרם לבעיות לב קלות
- מאתיים עד שלוש מאות מיליגרם אם אדם נוטל גם תרופות סטטינים
- שלוש מאות עד 360 מיליגרם לבעיות ספיקת לב
- 1,200 מיליגרם לחולי פרקינסון.
המינונים של קואנזים Q10 משתנים בהתאם לצורך של האדם וההיסטוריה המשפחתית של המחלה. עם הגיל, פחות סביר שהגוף ישמור על רמות הולמות של התוסף, והוא בטוח מאוד, גם בצריכה במשך תקופות זמן ארוכות.