קוליטיס היא מחלה דלקתית כרונית של המעי שגורמת לדלקת במערכת העיכול, בדרך כלל במעי הגס, פי הטבעת, ולעיתים רחוקות בחלק האחרון של המעי הדק. הדלקת משפיעה על הבטנה הפנימית של המעי הגס, וגורמת לפצעים קטנים או כיבים.
הגורם לקוליטיס הוא מרכיב גנטי למחלת מעי דלקתית, ולאדם יש סיכוי גבוה יותר לפתח את המחלה, אם אחד מבני משפחתו סובל ממנה. יחד עם זאת, לרוב המכריע של החולים לא קיימת היסטוריה משפחתית של המחלה. מדענים סבורים כי בנוסף לגורם הגנטי, מדובר במחלה אוטואימונית, ותיאוריה אחרת גורסת כי הגורם נובע מתוצאה של תגובה אלרגית. אפשרות נוספת היא שהמחלה עלולה להיגרם באמצעות שילוב מספר גורמים סביבתיים או שילוב של כל הגורמים המוצעים.
תרופות וטיפולים אלטרנטיביים לקוליטיס
אנשים רבים עם קוליטיס פונים לטיפולים אלטרנטיביים, בנוסף לטיפולים הרפואיים. חלק מצמחי המרפא והתוספים שנחקרו כוללים אלוורה, בוטיראט, פרוביוטיקה, שורש ליקוריץ, בוקיצה חלקלקה, דיקור סיני, ביופידבק, היפנוזה, הפחתת מתח ואומגה 3, חומצות שומן. טיפולים אלו נועדו להשלים, ולא להחליף, טיפולים קונבנציונליים. אלו התרופות הטבעיות המשמשות לקוליטיס:
פרוביוטיקה
אלו חיידקים ידידותיים הנמצאים במעיים, אשר נמצאו כיעילים בהתמודדות עם קוליטיס. הם מסייעים לשליטה במספר חיידקים מזיקים, מפחיתים את הדלקת ומשפרים את רירית הריר המגן של המעיים. פרוביוטיקה נחשבת לאחת התרופות הפופולאריות ביותר למחלות מעי דלקתיות, היות ואין לה תופעות לוואי משמעותיות והיא בטוחה עבור רוב האנשים.
ניתן לצרוך את התרופה באמצעות שימוש בחוקני שימור המכילים רק מים פושרים, יוגורט עם תרבויות חיות פעילות, וריסוק טבליות שמרי חומצה לקטית. מומלץ לטפל בתערובות אלו פעמיים או שלוש בשבוע במשך חודש. ההקלה בתסמיני הקוליטיס מתרחשת כבר לאחר הטיפול השני או השלישי.
אומגה 3 חומצות שומן – מספר מחקרים מצאו כי תרופה זאת, שנמצאת בכמוסות שמן דגים ובשמן פשתן, עשויה להפחית את הדלקת בקרב אנשים הסובלים מקוליטיס. שני הסוגים של חומצות שומן המצויים בשמן דגים, מכילים תכונות אנטי דלקתיות החשובות למספר תהליכים בגוף, כולל קרישת דם ותפקוד מערכת החיסון. מומלץ לצרוך מידי יום כף אחת או שתיים של שמן פשתן.
הימנעות מפחמימות מזוקקות (סוכר) – כדי להתחיל להתמודד עם תסמיני קוליטיס, יש להימנע מפחמימות מזוקקות בתזונה. סוכרים מזוקקים גורמים למספר בעיות עיקריות. ראשית, סוכר יוצר בעיה גבוהה באופן חריג של חומצה בחלק התחתון של המעיים, המוביל לשיבוש צמחיית חיידקים נורמאלית במעי הגס וגורם לשלשול כרוני. שנית, סוכר מזין חיידקים ופטריות כגון שמרי קנדידה באופן שיוצא מכלל שליטה וגורם לזיהומים מערכתיים.
זיהוי אלרגנים – במקרים מסוימים, קוליטיס קשור לתגובות אלרגיות למזונות מסוימים כגון מוצרי תירס, חיטה וחלב. יש להימנע ממזונות אלו בתחילת הטיפול.
סיבים – מומלץ להתחיל לצרוך בהדרגה פחמימות מורכבות בתזונה עתירת סיבים הכוללת פירות, ירקות ודגנים מלאים, אך לא חיטה ותירס בהתחלה, היות והם אלרגנים פוטנציאליים.
תמיכה תזונתית – בשל בעיות שלשולים כרוניים הנובעים מקוליטיס, רוב האנשים הסובלים מהמחלה מאבדים ויטמינים ומינרליים במהירות, לכן יש צורך לצרוך חומרים מזינים במינון גבוה, כולל תוספת ויטמין C, אך לא בכמויות שעלולות לגרות את המעי התתון.
חלבון – למקרים כרוניים של קוליטיס, מומלץ לצרוך אבקת חלבון מעוכלת מראש על מנת לטפל בחוסרים בחומצת אמינו. ניתן למצוא אבקות אלו בכמעט כל חנות מזון בריאות. יש לצרוך 15 גרם שלוש פעמים ביום.
האצת הריפוי – שני חומרים טבעיים, נוזל אלוורה וכלורופיל נוזלים, הוכחו כיעילים בזירוז ריפוי קוליטיס. יש לצרוך את מותג ג'ל אלוורה "השלם", ולא מוצרים המכילים מיץ אלוורה. ניתן למצוא מוצרים אלו ברוב חנויות מזון הבריאות. מומלץ לצרוך שתי כפיות שש עד שמונה פעמים ביום, על קיבה ריקה, למשך מספר שבועות, גם אם התסמינים פוסקים לפני כן. על מנת לשפר את יעילות האלוורה, מומלץ להוסיף כפית כלורופיל נוזלי עם צריכת האלוורה.
איזון הקולון – להקלה על שלשול כרוני מומלץ לצרוך חומצה בוטירית. מחקרים גרמניים הראו שוב ושוב כי היא מפחיתה שלשולים, דלקות והפרשות דם בקוליטיס, וניתן לקבל אותה רק במרשם רפואי.
ברומלין – זהו אנזים בעל עוצמה אנטי דלקתית המרגיע את החלק התחתון של המעיים. הוא הוכח כיעיל במניעת התקשרות חיידקים וזיהום. יש לצרוך מספר טבליות ברומלין עם כל ארוחה על מנת לפתור את תסמיני הקוליטיס. קיימים עשרות סוגים שונים של ברומלין בחנויות מזון בריאות, אך קשה לקבוע את החוזק שלהם בגלל המותגים. לכן יש להתחיל עם מספר טבליות בכל ארוחה ולהתאים את המינון בהתאם לתסמינים. התוצאות מופיעות בתוך שבוע.
דבש – חוקרים גילו כי אכילת מינונים רגילים של דבש מסייעת למקרים של תסמונת מעי רגיז וקוליטיס, באמצעות הפחתת הדלקת ושיפור רמות נוגדי החמצון. מומלץ להתחיל עם כפית דבש ביום כדי לקבוע את השפעת הדבש על התסמינים, ולהגדיל את הכמות במידת הצורך.
מים – יש לשתות רק מים מינרליים. הימנעות מכלור וחומרים מגרים אחרים הנמצאים ברוב מי השתיה הציבוריים, מועיל למחלות מעי דלקתיות וקוליטיס.