ארומתרפיה היא שימוש בשמנים אתריים הנוצרים מצמחים למטרות ריפוי. למרות שהמילה 'ארומה' מרמזת על שימוש בשמנים הנשאפים, ניתן להשתמש בהם גם באופן עיסוי לעור, או, לעיתים רחוקות, לבליעה. אין לצרוך שמנים אתריים לבליעה ללא הוראה מפורשת מהרופא או מרופא מומחה מיומן ומוסמך.
בין אם השמנים נצרכים בשאיפה או נמרחים על העור, הם מהווים שיטת טיפול חלופית לטיפול בדלקות, מתח ובעיות בריאות אחרות.
שמנים אתריים הם ריכוז תמציות הנלקחות משורשים, עלים, זרעים או פריחת צמחים. כל שמן מכיל שילוב חומרים פעילים משלו, והתמהיל המורכב קובע לאיזו מטרה משמש השמן.
שמנים מסוימים משמשים לקידום ריפוי פיזי, למשל טיפול בזיהומי נפיחות או פטריות. אחרים יעילים בשל הערך הרגשי שלהם, ומשפרים את הרגיעה או מפיצים ריח נעים בחדר. לדוגמה, שמן פרח כתום מכיל כמות גדולה של חומר פעיל הנחשב כמרגיע.
אופן הטיפול בשמנים אתריים
מומחים מאמינים כי חוש הריח משמעותי לטיפול בשמנים אתריים. קולטני הריח באף מתקשרים עם החלקים במוח, האמיגדלה וההיפוקמפוס, המשמשים כמחסנים לרגשות וזכרונות. כשאדם נושם מולקולות שמן אתרים, מתעוררים חלקים במוחו המשפיעים על הבריאות הפיסית, הרגשית והנפשית. לדוגמה, מדענים מאמינים כי לבנדר ממריץ את פעילות תאי המוח באמיגדלה, הזהה לדרך בה עובדות מספר תרופות הרגעה.
עיסוי ארומתרפי הוא שיטה פופולארית של שימוש בשמנים חיוניים, היות והוא פועל במספר אופנים בו זמנית. העור סופג שמנים אתריים והמטופל נושם אותם. בנוסף, קיימת גם החוויה של הטיפול הפיסי באמצעות העיסוי עצמו. ארומתרפיסט מקצועי, אחיות, פיסיותרפיסטים, רוקחים ומטפלים בעיסוי יכולים לספק טיפול ארומתרפי מקומי או בשאיפה.
במפגש הטיפול, הרופא שואל על ההיסטוריה הרפואית של המטופל, כמו גם על תסמינים פיסיים, והריחות בהם הוא מעונין. יוצעו לו אפשרויות שמנים חיוניים לבדיקה על פיסת בד או בעקיפין באמצעות אינהלציית אדים, מכשירי אידוי או תרסיסים. הרופא עשוי אף למרוח שמנים אתריים מדוללים על העור במהלך העיסוי. במרבית המקרים, הרופא ילמד את המטופל כיצד להשתמש בשמנים בבית, באמצעות ערבוב שמנים אתריים באמבטיה.
מצבים המטופלים בשמנים אתריים
טיפול זה מתאים למגוון נרחב של הגדרות, החל מבתי ספא בריאותיים ועד לבתי חולים, לטיפול במגוון מצבים. באופן כללי, השמנים מקלים על כאב, משפרים את מצב הרוח ומקדמים תחושת רגיעה. למעשה, מספר שמנים אתריים, כולל לבנדר, ורדים, תפוז, ברגמוט, לימון, עץ אלגום ואחרים, הוכחו כמקלים על חרדה, מתח ודיכאון.
מספר מחקרים קליניים הוכיחו כי טיפול בשמנים אתריים, במיוחד לבנדר ולבונה, יעילים לנשים בהריון החוות חרדה מתהליך הלידה, והטיפול מעניק להן תחושת רווחה חזקה יותר, כך שמופחת הצורך בתרופות לשיכוך כאבים במהלך הלידה. נשים רבות מדווחות כי שמן מנטה מקל על בחילות והקאות במהלך ההריון.
עיסוי עם שמנים ארומתיים מועיל לאנשים הסובלים מדיכאון. הריחות מעוררים תחושות חיוביות באזור המוח האחראי על זכרונות ורגשות, והיתרונות מגיעים מהרפיה שנגרמת באמצעות הריחות והעיסוי. גם האמונה האישית של האדם שהטיפול יסייע לו, משפיעה על אופן הפעולה. מחקר אחד מצא כי שמן נרולי מסייע להפחתת לחץ דם וחרדה בקרב אנשים שעברו קולונסקופיה.
בדיקות מעבדה מצאו כי תרכובות כימיות ממספר שמנים אתריים הראו תכונות אנטיבקטריאליות ואנטי פטרייתיות. מספר עדויות מצביעות גם על העובדה לפי שמני הדרים מחזקים את המערכת החיסונית, ושמן מנטה מסייע בעיכול. לשומר, אניס, ומרווה יש מספר תרכובות אסטרוגן, אשר מסייעות בהקלת תסמיני תסמונת קדם וסתית וגיל המעבר.
מצבים אחרים להם מועילים שמנים אתריים כוללים:
- נשירת שיער
- דמנציה
- חרדה
- עצירות, מטופלת באמצעות עיסוי הבטן עם שמנים אתריים
- נדודי שינה
- כאב: מחקרים מצאו כי אנשים עם דלקת מפרקים שגרונית וסרטן, מטופלים ביעילות באמצעות קמומיל מקומי, וכאבי ראש מטופלים באמצעות מנטה מקומית. מטופלים אלו נזקקו לפחות תרופות לשיכוך כאבים לאחר הטיפול בשמנים אלו.
- נדודי שינה
- גרוד
- פסוריאזיס.