שיטת פלדנקרייז נקראת על שם יוצרה, ד"ר משה פלדנקרייז, פיזיקאי ממוצא רוסי, מומחה לג'ודו, מהנדס ומחנך מכאני. לאחר שסבל מפציעה רצינית בברך, הוא פיתח את השיטה המורכבת מתכנית תנועה טיפולית והחל להפיץ את התורה.
השיטה מבוססת על עקרונות הפיזיקה והביומכניקה, ועל הבנה אמפירית של פיזיולוגיה אנושית והקשר בין הגוף והנפש. המתרגלים משתמשים בתנועה עדינה ותשומת הלב מופנית למטרת הגדלת קלות וטווח התנועה, שיפור הגמישות והקואורדינציה ובסופו של דבר גילוי מחודש של היכולת המולדת לתנועה חיננית ויעילה.
טיפול פלדנקרייז למצבים בריאותיים
שיטת פלדנקרייז טוענת כי לשם הצלחת אימון מערכת העצבים יש למצוא מסלולים חדשים באזורי לקויים גופניים. הטיפול משמש לעיתים קרובות להקלה על לחץ ומתח, שיקום נפגעי שבץ ופגיעות נוירולוגיות כגון גידולים במוח, חבלות ראש, וטרשת, הגורמות לחוסר תיאום בטווח התנועה.
מטופלים הסובלים מבעיות אורטופדיות בעצמות ובמפרקים, משתמשים בשיטת פלדנקרייז על מנת לסייע בתיקון יציבה, תנועה וכאב. הטיפולים מועילים אף לאנשים הסובלים מדימויי גוף מעוותים, אשר גורמים להפרעות ומצבים פסיכיאטריים דוגמת דיכאון, חרדה והפרעות אכילה. התרגילים מחנכים מחדש את המוח ומערכת העצבים לפיתוח שיטות חדשות של העברה ותפיסת הגוף, כמו גם לשיפור מצב הרוח והגברת רגשות כלליים של רווחה.
מטפלי פלדנקרייז ממליצים לאנשים להשתמש בשיטה לטיפול בכל סוג של פגיעה גופנית או ליקוי נוירולוגי. הטיפול מאמן את מערכת העצבים ומרפא אזורים בגוף שנפגעו. השיטה הוכחה במיוחד הצלחתה לשיקום נפגעי שבץ, ויעילה גם לפגיעות ראש ומצבים נוירולוגיים שונים, כגון שיתוק מוחין וטרשת נפוצה.
פלדנקרייז מבוסס על גישת רפואה אינטגרטיבית לכל מצב כאב החל מדלקת פרקים ניוונית ועד לפיברומיאלגיה. הטיפול מסייע לאדם לחוש נוח יותר בתוך גופו, ומהווה תוספת יעילה לטיפול פסיכולוגי וטיפול בהפרעות מצב הרוח.
מהלך טיפול פלדנקרייז
עבודה בשיטת פלדנקרייז מבוצעת בקבוצות או ביחידים. מפגשים קבוצתיים, הנקראים מודעות בתנועה (ATM), מאופיינים בהדרכה מילולית של מורה, שמלמד את המתרגלים סדרת תנועות בישיבה, שכיבה על הרצפה או בעמידה.
שיעור נמשך בדרך כלל בין חצי שעה לשעה והוא מורכב מתנועות נוחות וקלות אשר מתפתחות בהדרגה לתנוחות גוף מורכבות יותר. הדגש הוא על למידת תנועות טובות יותר המובילות לתפקוד משופר ושינויים חיוביים בגוף. תנועות רבות מבוססות על פעילויות פונקציונאליות רגילות של הליכה, עמידה, מעבר משכיבה לישיבה, התבוננות לאחור ועוד.
חלק מהתרגילים מבוססים על חקירה עמוקה יותר של המפרקים, השרירים ודינמיקת היציבה. מגוון התרגולים הוא נרחב, משתנה בקושי המורכבות וזמין לכל הרמות והיכולות.
מפגשים אישיים, הידועים בשם אינטגרציה פונקציונאלית (FI), מבוצעים כאשר התלמיד שוכב בדרך כלל על שולחן טיפולים, או שהם מבוצעים בישיבה או בעמידה. אביזרים שונים, הכוללים כריות, רולים ושמיכות, משמשים לתמיכה ביציבה או להקלת תנועות בקרב חולים בעלי מגבלות. באמצעות מגע עדין וסדרת תנועות מודרכות, המתרגל מפתח שיעורים המותאמים לצרכים המבניים הייחודיים שלו, במטרה להרחיב את הגמישות וטווח התנועה.